Dallas Historical Home Gets a Subtle Addition

From Margaret Everton on June 9, 2010 in Dallas

How do you make a seamless transition between the past and the present? Dallas-based interior designer John Phifer Marrs believes it’s all in the details. With the help of a skilled team, Marrs was able to make an addition to this 1918 Georgian-style home feel as if it was there all along. While the addition nearly doubled the home’s original size, it only consisted of two new wings: a family wing and a library wing. Hoping to create a space where the family of five could relax, Marrs brought together a team of competent professionals: Derek Alan Vanlandingham served as project manager, while the talented Dallas architect D.C Broadstone II and Washington D.C.’s Richard Giegengack worked on the structure itself. dallas addition living roomSliding doors aid in the transition between the original kitchen and newly added family room. While the millwork is a plaster wood combination, paint makes it appear to be strictly wood. It also adds contrast between the knotty walnut of the family room and the light colors of the original wing. A 19th-century drum-top library table gives a subtle nod to the past. dallas addition guest room Check out the elegant guest suite plus sitting room and expansive bathroom. Grass paper brings a hint of texture to the bedroom walls, while dark wood looks fabulous against the room’s neutral colors. Granite countertops create an aged, antique look in the bathroom, which also made use of the grass paper wall coverings. dallas addition bedroomdallas addition bathroom Exquisite details were carried all the way into the guest room’s second floor seating area, where an antique English mantel serves as the focal point. dallas addition fireplace Marrs believes that a true sign of success in a remodel like this comes when people ask which is the original design and which is the addition. If that’s the case, then I’d say this one was quite successful.

Not in Dallas?

Click below to choose another remodeling city.

Responses to “Dallas Historical Home Gets a Subtle Addition”